Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.
Blog > Komentarze do wpisu

SKRZYDEŁKA FASZEROWANE

Przepis pochodzi z blogu "O - pysznym - jedzeniu".

To jedno z najbardziej pracochłonnych dań, ale warto zobaczyć miny gości jedzących to mięsiwo i szukających kostek w skrzydełkach:). Cudownie smakują z sosem czosnkowym.

Farsz na 15 dużych skrzydełek:

  • 400 g mielonego mięsa
  • 300 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 jajo
  • przyprawy do kurczaka (ja dodałam słodką paprykę, ostrą paprykę, kolorowy pieprz, czosnek granulowany, sól)
  • oliwa z oliwek
Skrzydełka myjemy i filetujemy je, pozostawiając w całości lotkę. Filetowanie wykonujemy dzień przed faszerowaniem skrzydełek.
Skrzydełka łapiemy za ich najgrubszą część i nacinamy skórę tak, aby ukazała nam się kość. Następnie z kości zeskrobujemy mięso, gdy natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość, a skóry  nie przecinamy dalej tylko ją wywijamy. Tak samo postępujemy z następną częścią skrzydełka.
Wyfiletowane skrzydełka marynujemy w marynacie z oliwy oliwek i ulubionych przypraw. Mięso natarte marynatą umieszczone w misce zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do następnego dnia.

Następnego dnia:

Myjemy, obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki siekamy drobno, dodajemy ostudzone pieczarki, mięso mielone, jajo, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy. Tak powstałym farszem nadziewamy skrzydełka.
Skrzydełka układamy na naoliwionej blaszce, zawijamy lotki w folię aluminiową, tak żeby się nie przypaliły w trakcie pieczenia. Skrzydełka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 o C w termoobiegu przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z lotek i dopiekamy do końca czasu.



Faszerowane skrzydełka


Faszerowane skrzydełka2

wtorek, 21 lipca 2009, bluszszcz1

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/21 20:59:19
Ależ mi miło ,że wykorzystałaś ten przepis...prawda że było warto ;)Pozdrawiam.
-
2009/07/21 21:41:54
Oj warto było się pomęczyć:) Skrzydełka zaserwowałam na urodzinach mojego młodszego brata, wszyscy byli zafascynowani:). Pozdrawiam Cię Kuchareczko58
Durszlak.pl Marzycielska Poczta.