Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.
Blog > Komentarze do wpisu

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Śledzik, idealna przystawka na sylwestra:)

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych a'la matias
  • 4 duże cebule pokrojone w piórka
  • 5 śliwek suszonych
  • ogórek kiszony
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej

Śledzie należy wymoczyć, aż nie będą za bardzo słone. Następnie kroimy je w 2-3 centymetrowe kawałki.

Cebule podsmażyć na dużej ilości oleju. Gdy cebula zmięknie dodajemy posiekane śliwki suszone. Kiedy cebulka zabarwi się od śliwek dodaj pokrojony w kostkę ogórek. Wszystko smażymy, aż śliwki i ogórek będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę studzimy. W słoiku układamy na przemian śledzie i cebulę, zaczynając od cebuli i na niej kończąc.



wtorek, 29 grudnia 2009, bluszszcz1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Superlama, *.ssp.dialog.net.pl
2012/12/23 16:05:08
Kupiłem kilka razy śledzie po giżycku, ale za cholerę nie mogę znaleźć przepisu, który by tamtemu smakowi odpowiadał. A nazwa wydaje się być zamiennie z kaszubskimi stosowana. Ten chyba najbliżej jest - przerobiłem po swojemu i w środę zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Durszlak.pl Marzycielska Poczta.