Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.
Blog > Komentarze do wpisu

JAJA FASZEROWANE

Troszkę pracochłonna przystawka, ale za to bardzo smaczna i ciekawa.

Składniki:

 

  • 15 jaj ugotowanych na twardo - NIE OBIERAĆ ZE SKORUPEK
  • 250 - 300 g masła
  • pęczek szczypiorku drobno posiekanego
  • pęczek koperku drobno posiekanego
  • pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • masło do smażenia
Sposób przygotowania:

Ugotowane jaja - takie w skorupkach przecinamy na pół ostrym nożem, uważając aby skorupki nie pękały. Wyjmujemy zawartość skorupek. Skorupki będą nam służyły jako miseczki na farsz.
Białka i żółtka mielimy. Masło rozpuszczamy i wrzucamy na nie zmielone jaja. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy posiekane zioła. Masa musi być wilgotna. Jeśli taka nie jest dodajemy jeszcze masło i mieszamy masę na małym ogniu dopóki się tłuszcz nie rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa powinna być delikatnie przesolona - jaja bardzo pochłaniają sól. Miseczki powstałe ze skorupek napełniamy farszem. Napełnione skorupki posypujemy bułką tartą - oczywiście tylko w tej części gdzie jest farsz i smażymy na dobrze rozgrzanym maśle. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Jaja faszerowane są pyszne na ciepło i na zimno.

 

niedziela, 11 lipca 2010, bluszszcz1

Polecane wpisy

  • ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

    Dla tych co uwielbiają śledzie w śmietanie np. firmy Lisner Składniki: 6 płatów śledziowych a'la matias 3 średnie jabłka 1 cebula 3 ogórki kiszone łyżka soku z

  • ŚLEDZIE W OLEJU

    Składniki: 6 płatów śledziowych a'la matias 2 posiekane w drobną kostkę cebule kilka ziarenek pieprzu olej roślinny Śledzie należy wymoczyć, aż nie będą za bard

  • SZPARAGI Z SZYNKĄ I SEREM W GALARECIE

    Przystawka na wykwintne przyjęcie, połechce każde podniebienie. Coś, co uwielbiam i mogłabym się tym zajadać każdego dnia SKŁADNIKI: 12 kwadratowych plastrów sz

  • Zapiekana cukinia faszerowana

    Zapraszam na pyszne, lekkie danie idealne na lato. Ale również zimą możemy cieszyć się smakiem tej pysznej przystawki, gdy dostaniemy cukinię w sklepie. Dzięki

  • Pikantne ogórki z chili

    Pyszne pikantne ogóreczki, które nadają się i do obiadu i na przystawkę. Składniki: 2,5 kg małych ogórków 3 łyżki soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
justmydelicious
2010/07/11 14:07:14
intrygujące :)
-
2010/07/11 15:37:12
Łał! Świetne!
-
2010/07/12 14:31:14
Już słuszałam o tych jajkach, fajnie to wyglada,muszę je koniecznie zrobić, pozdrawiam :)
-
2010/07/27 18:17:13
Mniam ;)
-
2010/07/31 14:25:01
Chciałabym Cię zaprosic do konkursu który zorganizowałam na swoim blogu :) Można wygrac fajne gadżety kuchenne i kosz smakowitości :) Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

gotowaniecieszy.blox.pl/html

Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)
Durszlak.pl Marzycielska Poczta.