Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.
czwartek, 25 listopada 2010

Zdjęcia podanych wędlin kupnych oraz tych własnego wyrobu: rolada z brzucha, karczek pieczony, boczek.

 

 

 

 

 

Tagi: Wędliny
18:07, bluszszcz1 , Mięsa
Link Dodaj komentarz »

Prosta w wykonaniu, nie pochłaniająca zbyt dużo czasu, a jakże smaczna i sycąca. Idealna na andrzejkowe imprezy i nie tylko...

Składniki:

  • mały słoik czarnych oliwek
  • 30 dag ostrego sera żółtego
  • 60 dag kiełbasy cienkiej wg uznania np. zwyczajnej
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:

Oliwki kroimy w plasterki, ser żółty i kiełbasę w średnią kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy odsączoną kukurydzę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i cieszymy się ciekawym smakiem:)
Smacznego:)

 

niedziela, 11 lipca 2010

Troszkę pracochłonna przystawka, ale za to bardzo smaczna i ciekawa.

Składniki:

 

  • 15 jaj ugotowanych na twardo - NIE OBIERAĆ ZE SKORUPEK
  • 250 - 300 g masła
  • pęczek szczypiorku drobno posiekanego
  • pęczek koperku drobno posiekanego
  • pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • masło do smażenia
Sposób przygotowania:

Ugotowane jaja - takie w skorupkach przecinamy na pół ostrym nożem, uważając aby skorupki nie pękały. Wyjmujemy zawartość skorupek. Skorupki będą nam służyły jako miseczki na farsz.
Białka i żółtka mielimy. Masło rozpuszczamy i wrzucamy na nie zmielone jaja. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy posiekane zioła. Masa musi być wilgotna. Jeśli taka nie jest dodajemy jeszcze masło i mieszamy masę na małym ogniu dopóki się tłuszcz nie rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa powinna być delikatnie przesolona - jaja bardzo pochłaniają sól. Miseczki powstałe ze skorupek napełniamy farszem. Napełnione skorupki posypujemy bułką tartą - oczywiście tylko w tej części gdzie jest farsz i smażymy na dobrze rozgrzanym maśle. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Jaja faszerowane są pyszne na ciepło i na zimno.

 

i mam nadzieję, że już tak zostanie. W końcu znalazłam czas aby tutaj powrócić. Bardzo mi się już zatęskniło za pisaniem o pysznościach. Ale czasu nie marnowałam, gdy mnie tutaj nie było. Troszkę zdjęć smakowitym potrawom napstrykałam, a tak przy okazji :P stałam się szczęśliwą mężatką i skończyłam studia - czyli jak to mój kochany Mąż mówi " pani doktor pełną gębą, teraz już można chorować". Ale tak łatwo to nie ma - jeszcze staż przede mną i LEP do zdania. A tymczasem będę pisać o przyjemniejszych rzeczach. No i może wkleję ślubną fotkę:)

 


13:02, bluszszcz1
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 stycznia 2010

Dawno mnie tutaj nie było. Z chęcią bym nadrobiła zaległości, ale jakoś brakuje mi czasu. Sesja już właściwie w trakcie - najgorsza w trakcie całych studiów. Ale na szczęście to ta przedostatnia. Do tego dochodzą jeszcze sprawy ślubno - weselne. A jest ich coraz więcej bo kwiecień już tuż tuż. Obiecuję, że jak z tym wszystkim się uporam dodam nowe ciekawe wpisy.

Pozdrawiam Was w ten śnieżny dzień:)

16:46, bluszszcz1
Link Komentarze (3) »
środa, 30 grudnia 2009
wtorek, 29 grudnia 2009

Dla tych co uwielbiają śledzie w śmietanie np. firmy Lisner

Składniki:

 

  • 6 płatów śledziowych a'la matias
  • 3 średnie jabłka
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz mielony
  • 300 ml śmietany
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
Śledzie moczymy w wodzie, aż będą odpowiednio słone. Jabłka obieramy kroimy w drobną kostkę. Cebulę, ogórki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z jabłkami i śledziami. Śmietanę mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Tak powstały sos wlewamy do śledzi. Doprawiamy pieprzem.


 

21:06, bluszszcz1 , Przystawki
Link Komentarze (3) »

Wykwintna, smaczna sałatka. Doskonała na przyjęcia.

Składniki:

 

  • 35 dag wędliny drobiowej
  • słoiczek selera konserwowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka brzoskwiń
  • dwie garście rodzynek
  • dwie garście orzechów włoskich
  • pęczek natki pietruszki (opcjonalnie)
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku
Wędlinę kroimy w drobną kostkę, tak samo odsączone brzoskwinie, mieszamy z sobą. Dodajemy odsączony z zalewy seler, rodzynki. Orzechy prażymy na gorącej suchej patelni przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Sałatka smakuje wyśmienicie sama, ale pasują do niej także maślane grzanki.

 

Szybka, zdrowa i pyszna sałatka. Idealna na co dzień jak i na każdą imprezę.

Składniki:

  • 4 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • majonez
  • sól do smaku
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy, mieszamy z sobą. Ananasa odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą.

20:36, bluszszcz1 , Sałatki
Link Komentarze (1) »

Śledzik, idealna przystawka na sylwestra:)

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych a'la matias
  • 4 duże cebule pokrojone w piórka
  • 5 śliwek suszonych
  • ogórek kiszony
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej

Śledzie należy wymoczyć, aż nie będą za bardzo słone. Następnie kroimy je w 2-3 centymetrowe kawałki.

Cebule podsmażyć na dużej ilości oleju. Gdy cebula zmięknie dodajemy posiekane śliwki suszone. Kiedy cebulka zabarwi się od śliwek dodaj pokrojony w kostkę ogórek. Wszystko smażymy, aż śliwki i ogórek będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę studzimy. W słoiku układamy na przemian śledzie i cebulę, zaczynając od cebuli i na niej kończąc.



20:28, bluszszcz1
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Marzycielska Poczta.