czwartek, 25 listopada 2010
Zdjęcia podanych wędlin kupnych oraz tych własnego wyrobu: rolada z brzucha, karczek pieczony, boczek.
Prosta w wykonaniu, nie pochłaniająca zbyt dużo czasu, a jakże smaczna i sycąca. Idealna na andrzejkowe imprezy i nie tylko... Składniki:
Sposób wykonania:
Oliwki kroimy w plasterki, ser żółty i kiełbasę w średnią kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy odsączoną kukurydzę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i cieszymy się ciekawym smakiem:)
Smacznego:)
niedziela, 11 lipca 2010
Troszkę pracochłonna przystawka, ale za to bardzo smaczna i ciekawa. Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowane jaja - takie w skorupkach przecinamy na pół ostrym nożem, uważając aby skorupki nie pękały. Wyjmujemy zawartość skorupek. Skorupki będą nam służyły jako miseczki na farsz.
Białka i żółtka mielimy. Masło rozpuszczamy i wrzucamy na nie zmielone jaja. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy posiekane zioła. Masa musi być wilgotna. Jeśli taka nie jest dodajemy jeszcze masło i mieszamy masę na małym ogniu dopóki się tłuszcz nie rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa powinna być delikatnie przesolona - jaja bardzo pochłaniają sól. Miseczki powstałe ze skorupek napełniamy farszem. Napełnione skorupki posypujemy bułką tartą - oczywiście tylko w tej części gdzie jest farsz i smażymy na dobrze rozgrzanym maśle. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Jaja faszerowane są pyszne na ciepło i na zimno.
i mam nadzieję, że już tak zostanie. W końcu znalazłam czas aby tutaj powrócić. Bardzo mi się już zatęskniło za pisaniem o pysznościach. Ale czasu nie marnowałam, gdy mnie tutaj nie było. Troszkę zdjęć smakowitym potrawom napstrykałam, a tak przy okazji :P stałam się szczęśliwą mężatką i skończyłam studia - czyli jak to mój kochany Mąż mówi " pani doktor pełną gębą, teraz już można chorować". Ale tak łatwo to nie ma - jeszcze staż przede mną i LEP do zdania. A tymczasem będę pisać o przyjemniejszych rzeczach. No i może wkleję ślubną fotkę:)
poniedziałek, 11 stycznia 2010
Dawno mnie tutaj nie było. Z chęcią bym nadrobiła zaległości, ale jakoś brakuje mi czasu. Sesja już właściwie w trakcie - najgorsza w trakcie całych studiów. Ale na szczęście to ta przedostatnia. Do tego dochodzą jeszcze sprawy ślubno - weselne. A jest ich coraz więcej bo kwiecień już tuż tuż. Obiecuję, że jak z tym wszystkim się uporam dodam nowe ciekawe wpisy. Pozdrawiam Was w ten śnieżny dzień:)
środa, 30 grudnia 2009
wtorek, 29 grudnia 2009
Dla tych co uwielbiają śledzie w śmietanie np. firmy Lisner Składniki:
Śledzie moczymy w wodzie, aż będą odpowiednio słone. Jabłka obieramy kroimy w drobną kostkę. Cebulę, ogórki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z jabłkami i śledziami. Śmietanę mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Tak powstały sos wlewamy do śledzi. Doprawiamy pieprzem.
Wykwintna, smaczna sałatka. Doskonała na przyjęcia. Składniki:
Wędlinę kroimy w drobną kostkę, tak samo odsączone brzoskwinie, mieszamy z sobą. Dodajemy odsączony z zalewy seler, rodzynki. Orzechy prażymy na gorącej suchej patelni przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Sałatka smakuje wyśmienicie sama, ale pasują do niej także maślane grzanki.
Szybka, zdrowa i pyszna sałatka. Idealna na co dzień jak i na każdą imprezę. Składniki:
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy, mieszamy z sobą. Ananasa odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą.
Śledzik, idealna przystawka na sylwestra:) Składniki:
Śledzie należy wymoczyć, aż nie będą za bardzo słone. Następnie kroimy je w 2-3 centymetrowe kawałki. Cebule podsmażyć na dużej ilości oleju. Gdy cebula zmięknie dodajemy posiekane śliwki suszone. Kiedy cebulka zabarwi się od śliwek dodaj pokrojony w kostkę ogórek. Wszystko smażymy, aż śliwki i ogórek będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę studzimy. W słoiku układamy na przemian śledzie i cebulę, zaczynając od cebuli i na niej kończąc. |
Ostatnie wpisy
Zakładki:
![]() ![]() ![]() |