Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.
środa, 29 lipca 2009

Chyba nie trzeba nic mówić na temat tej potrawy. Typowo letnie danie i ten cudowny aromat świeżych warzyw...

Składniki:

  • 5 dużych cebul
  • 2 duże papryki czerwone
  • 2 duże papryki zielone
  • 2 duże papryki żółte
  • 4 marchewki
  • 1 cukinia
  • 30 dag pieczarek
  • 70 dag cienkiej kiełbasy
  • puszka całych pomidorów bez skóry
  • koncentrat pomidorowy
  • pęczek natki pietruszki
  • zioła: oregano, majeranek
  • przyprawy: sól, papryka ostra mielona, słodka papryka mielona
  • 5 łyżek oliwy

Cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię  i marchewkę i dalej dusimy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich pokrojone w kostkę pieczarki i dalej dusimy. W tym czasie kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy kiełbasę do warzyw i dalej dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki z zalewą oraz koncentrat pomidorowy (oczywiście możemy użyć świeżych pomidorów obranych ze skórki). Jeszcze chwilę dusimy i dodajemy 1 łyżeczkę oregano, łyżeczkę majeranku i do smaku przyprawy. Zasypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem ewentualnie z pieczywem.



 

 

wtorek, 28 lipca 2009

Świeże warzywka z własnego ogródka: botwinka, ogóreczki, szczypiorek, natka pietruszki, koperek. Ach, cóż za aromat. Wszystkie składniki idealne na chłodnik. A przy takiej pogodzie jak znalazł:). Przepis bierze udział w letnim festiwalu zup.

Składniki:

  • 3 pęczki botwinki
  • 2 zielone ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypioru
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 400ml kefiru
  • 400ml gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • jaja w zależności od potrzeb
Botwinkę kroimy jak najdrobniej, zalewamy tak by zielenina była przykryta wodą. Gotujemy z połową płaskiej łyżeczki soli, z łyżeczką soli, przez 1 minut. Po zestawieniu botwinki z ognia dodajemy sok z cytryny. Studzimy i odcedzamy wywar. Koper, natkę i szczypiorek kroimy drobno. Ogórki i rzodkiewkę ścieramy na grubych oczkach. Zieleninę, ogórki, rzodkiewkę i czosnek mieszamy w dużej misce lub garnku, dodajemy kefir i śmietanę i wywar z botwinki (należy sprawdzać, aby chłodnik nie wyszedł zbyt rzadki). Wszystko mieszamy. Chłodzimy w lodówce. Jaja gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Do każdej porcji dodajemy jajko.


 

16:04, bluszszcz1 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Duża ilość warzyw z kawałkami mięsa do tego chrupiące grzanki i aromatyczny czosnek. Taka propozycja na zastąpienie latem tradycyjnego obiadu solidniejszą sałatką.

Składniki na 4 porcje:

  • 3 kromki chleba tostowego
  • 16 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 sałata rzymska
  • 700g filetów z piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 żółtka
  • cukier
  • 25g parmezan lub startego sera żółtego
Tosty kroimy w kostkę, smażymy z nich grzanki na 4 łyżkach rozgrzanego oleju. 2 ząbki czosnku obieramy, siekamy, dodajemy do grzanek i chwilę smażymy. Grzanki osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sałatę przebieramy, płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i smażymy ok. 5 minut na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Resztę czosnku obieramy, rozgniatamy, mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą żółtkami i resztą oleju. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, polewamy nim sałatę, mieszamy. Przed podaniem na sałatce rozkładamy kawałki mięsa, posypujemy grzankami i wiórkami sera.

15:34, bluszszcz1 , Sałatki
Link Komentarze (3) »

Na wielu blogach znalazłam przepis na bułeczki, które rosną kiedy śpimy,a rano możemy cieszyć się ciepłym pieczywkiem na śniadanie. Na początku trochę niedowierzałam; jak to tak?!?! I to jeszcze w lodówce... Moja nazwa na nie to "śpioszki":)

Spróbowałam raz, sprawiłam przyjemność domownikom i na pewno będą często gościły na Naszym stole.

Przepis wykorzystałam z forum CINCIN.cc

Składniki:

  • 500g mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 1 szkalnka mleka
  • 2,5 dag masła
  • 7 dag suchych drożdży
Ciasto przygotowujemy wieczorem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy. Drożdże rozrabiamy w odrobinie mleka, dodajemy sól, resztę mleka, jajo, tłuszcz, mieszamy i dodajemy mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką i formujemy 12 okrągłych bułeczek. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstawiamy do lodówki na dolną półkę. Rano bułeczki smarujemy mlekiem i możemy posypać makiem, sezamem lub kto co lubi.
Pieczemy w temperaturze 250oC przez 10 - 15 minut.



 

15:21, bluszszcz1 , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 lipca 2009

Troszkę inne placki ziemniaczane. Inne ze względu na to, iż ziemniaki są starte na tarce z grubymi oczkami. Daje to ciekawy wygląd placka i czuć bardziej ziemniaki:)

Składniki:

 

  • 4 duże ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 duża cebula starta tak samo jak ziemniaki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 kopiastych łyżek mąki.
  • jajo
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Do startych ziemniaków i cebuli dodaję jajo i sól oraz pieprz, mieszamy. Dodajemy mleko a następnie mąkę i mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą brązowe.



Podawać z kwaśną śmietaną, ketchupem lub z gulaszem.

 

15:26, bluszszcz1 , Placki
Link Komentarze (7) »

Jest to przepis na pleśniaka, który dostałam od mojej cioci, poddany jednak modyfikacji. W oryginalnym przepisie zamiast świeżych owoców jest dżem z czarnej porzeczki lub innych owoców. Stwierdziłam jednak, że latem używanie dżemu do ciasta to wręcz grzech, skoro wszędzie świeże, pachnące, dorodne owoce.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 5 jaj
  • duży cukier waniliowy
  • dowolny kisiel owocowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
Oddzielić żółtka od białek. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy
i posiekać z margaryną. Dodać wszystkie żółtka i zagnieść szybko ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i zwinąć w folię spożywczą i na 0,5 - 1h umieścić w lodówce.
Ja do ciasta użyłam 1 kg wydrylowanych wiśni, wymieszałam je z budyniem.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier już się rozpuści dodać kisiel (ja użyłam poziomkowy, co doskonale komponowało się ze samkiem wiśni) i chwilę jeszcze miksować.

3/4 ciasta wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i obłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć wiśnie wymieszane z budyniem. Na owoce wykładamy bezę, a na nią skubiemy resztę ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180oC przez 55 - 60 minut.


 

15:17, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 lipca 2009

Kolejna propozycja na festiwal deserów i kolejna inspiracja z blogu kuchareczki58:), którą serdecznie pozdrawiam. Przygotowując te bułeczki przypomniała mi się piosenka z dzieciństwa: "My jesteśmy jagódki, czarne jagódki", pamiętacie ją?!:)



Dzisiaj raczyłam się tymi pysznymi bułeczkami przy pysznej kawie wraz z najbliższymi.

Składniki:

 

  • 500g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 jaja
  • 50g roztopionego masła
Na nadzienie:
  • 300g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
Do posmarowania:
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mleka
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, cukier, jaja i mleko. Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie już odchodzić od miski dodajemy letnie stopione masło i zagniatamy dalej, aż do wrobienia tłuszczu.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie płuczemy jagody i pozostawiamy je do wyschnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka razy i formujemy długi wałek, który dzielimy na 16 części.
Jagody mieszamy z cukrem i budyniem.
Każdą część ciasta rozpłaszczamy na dłoni, tworząc placuszek, na który nakładamy czubatą łyżkę jagód, łączymy brzegi i formujemy owalne bułeczki. Bułeczki odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajem rozmąconym z mlekiem.
Opcjonalnie możemy bułeczki posypać kruszonką, którą ja uwielbiam.



Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 kostki margaryny
Składniki wsypać do miseczki i delikatnie zmieszać przesypując suche składniki.

Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180oC przez 30 minut, aż się ładnie zarumienią.
Studzimy na kratce.


 

19:33, bluszszcz1 , Ciasta
Link Komentarze (4) »
wtorek, 21 lipca 2009

Kolejny przepis podany przez Kuchareczkę58 wg mojego wykonania. Moja propozycja na festiwal deserów. Lekki, orzeźwiający, idealny na lato. Tutaj, co prawda z truskawkami, których już niestety nie ma, ale dlaczego nie użyć zamiast nich jagód czy brzoskwiń.




Składniki:

 

  • 3 różnokolorowe galaretki (ja użyłam brzoskwiniowej, truskawkowej i cytrynowej)
  • 2 kubki śmietany 18 % (po 400ml)
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50g żelatyny
  • 50 ml wody
  • owoce
2 galaretki przygotować odpowiednio wcześniej ( w 1,5 szklanki wody), tak abyśmy mieli je stężałe, gotowe do pokrojenia w kostkę przed rozpoczęciem wykonywania ciasta. Kroimy je w kostkę. Żelatynę namaczamy w gorącej wodzie. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego namoczoną wcześniej żelatynę oraz cukier.
Gdy masa wystygnie dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy, dodajemy galaretki pokrojone w kostkę i przekładamy do tortownicy. Uwaga: masa szybko tężeje. Wstawiamy do lodówki.
Gdy masa zastygnie na wierzchu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.






 

22:16, bluszszcz1 , Ciasta
Link Komentarze (5) »

Przepis pochodzi z blogu "O - pysznym - jedzeniu".

To jedno z najbardziej pracochłonnych dań, ale warto zobaczyć miny gości jedzących to mięsiwo i szukających kostek w skrzydełkach:). Cudownie smakują z sosem czosnkowym.

Farsz na 15 dużych skrzydełek:

  • 400 g mielonego mięsa
  • 300 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 jajo
  • przyprawy do kurczaka (ja dodałam słodką paprykę, ostrą paprykę, kolorowy pieprz, czosnek granulowany, sól)
  • oliwa z oliwek
Skrzydełka myjemy i filetujemy je, pozostawiając w całości lotkę. Filetowanie wykonujemy dzień przed faszerowaniem skrzydełek.
Skrzydełka łapiemy za ich najgrubszą część i nacinamy skórę tak, aby ukazała nam się kość. Następnie z kości zeskrobujemy mięso, gdy natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość, a skóry  nie przecinamy dalej tylko ją wywijamy. Tak samo postępujemy z następną częścią skrzydełka.
Wyfiletowane skrzydełka marynujemy w marynacie z oliwy oliwek i ulubionych przypraw. Mięso natarte marynatą umieszczone w misce zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do następnego dnia.

Następnego dnia:

Myjemy, obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki siekamy drobno, dodajemy ostudzone pieczarki, mięso mielone, jajo, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy. Tak powstałym farszem nadziewamy skrzydełka.
Skrzydełka układamy na naoliwionej blaszce, zawijamy lotki w folię aluminiową, tak żeby się nie przypaliły w trakcie pieczenia. Skrzydełka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 o C w termoobiegu przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z lotek i dopiekamy do końca czasu.



Faszerowane skrzydełka


Faszerowane skrzydełka2

20:21, bluszszcz1 , Mięsa
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 29 czerwca 2009

Skrzydełka w miodzie to proste i szybkie danie, ale jakże smaczne. Coś dla tych co lubią mięsa ze słodkim posmakiem. I co ważnie, nie używamy tłuszczu.


SKŁADNIKI:

 

  • 15 dużych skrzydełek
  • 3 łyżki miodu
  • pół buteleczki maggi
Na dno garnka wlewamy maggi i dodajemy miód. Chwilkę mieszać na małym ogniu, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodać skrzydełka i gotować pod przykryciem na dużym ogniu, co jakiś czas przekręcając mięso. Gdy skrzydełka będą się robić miękki zdejmujemy pokrywkę i dalej gotujemy do odparowania sosu. Przykręcamy gaz. Doprowadzamy do powstania karmelu, w którym będą obtoczone skrzydełka i troszkę przypieczone. Uwaga: gdy zauważymy, że powstaje karmel należy pilnować, aby karmel się nie przypalił.
Podawać z surówkami, świetnie pasują do frytek.

 

20:03, bluszszcz1 , Mięsa
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Marzycielska Poczta.