Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.
poniedziałek, 29 czerwca 2009

Sezon truskawkowy cały czas trwa. Nie zapominajmy, że truskawki to nie tylko pomysł na pyszne ciasta, ale także na zdrowy koktajl.

SKŁADNIKI:

  • 0,70 kg truskawek
  • 1 l maślanki naturalnej
  • 3 łyżki cukru (lub wedle uznania)
Truskawki myjemy, szypułkujemy i rzucamy do pojemnika od blendera, zalewamy maślanką, dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż owoce będą rozdrobnione.

Taki koktajl jest znacznie zdrowszy niż jogurty ze sklepu!


 

19:38, bluszszcz1 , Napoje
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 czerwca 2009

To takie gołąbki skąpane w sosie pomidorowym, ale inaczej:). Po pierwsze mniej przy nich pracy, nie trzeba się bawić w zawijanie mięsa w liście kapusty, a wystarczy kapustę poszatkować. Poza tym smak jest zupełnie inny. Są smaczne, o czym świadczy to, iż pomimo ilości, jaką robię za jednym razem, wieczorem garnek świeci pustkami...

SKŁADNIKI NA KOTLETY:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 mała kapusta
  • 2 saszetki ugotowanego ryżu
  • 4 jaja
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • oliwa lub olej do smażenia
Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Formujemy spłaszczone kotlety średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu układamy w dużym garnku i zalewamy sosem.

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 2 litry wody
  • 3 kostki rosołowe (wedle upodobania)
  • duży koncentrat pomidorowy
  • ketchup (500 ml)
Gotujemy wodę, dodajemy kostki rosołowe. Po ich rozpuszczeniu dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotujemy do wrzenia.
Po zagotowaniu, powstałym sosem zalewamy ułożone w garnku gołąbki. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 - 60 minut.
Podawać wedle uznania: z pieczywem, z surówką lub z ziemniaczkami.

 

23:31, bluszszcz1 , Mięsa
Link Komentarze (2) »

Przystawka na wykwintne przyjęcie, połechce każde podniebienie. Coś, co uwielbiam i mogłabym się tym zajadać każdego dnia

SKŁADNIKI:

  • 12 kwadratowych plastrów szynki konserwowej
  • 12 plastrów serka Hochland Gouda
  • 24 szparagi z zalewy
  • majonez
  • żelatyna
  • 2 kostki rosołowe (drobiowe)
  • żelatyna
Przygotowujemy wywar z kostek rosołowych - 2 kostki + 1 litr wody. Po zagotowaniu dodajemy żelatynę ( 4 łyżeczki), dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć zalewamy nią przygotowane szparagi owinięte szynką i serem.

Układamy plaster szynki rogiem ku górze, na nim plaster serka Hochland. Smarujemy cienko majonezem, układamy po dwa szparagi i zwijamy róg do rogu.
Układamy "zawiniątka" jedno obok drugiego na półmisku, ale takim aby można było je zalać galaretą (opis wyżej).

Niby nic - połówka jaja udekorowana kawałeczkiem cytryny, paseczkiem łososia i gałązką zieleniny. Może właśnie dzięki tej prostocie tak świetnie wyglądają i smakują?!



WYKWINTNE Z ŁOSOSIEM

Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • kilka plasterków cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz do smaku
Jajka przekrój na połówki. Wyjmij żółtka, wykrusz je do miseczki i rozetrzyj drewnianą łyżką z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Do każdej połówki włóż po łyżeczce masy. Łososia pokrój na półcentymetrowej grubości paski. Na wierzchu każdej połówki jajka ułóż po 2 - 3 paseczki łososia, pokrojone w trójkąciki plasterki cytryny oraz gałązki koperku.


Z KREMEM Z TUŃCZYKA

Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz świeżo zmielony do smaku
Ugotowane jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka. Połowę z nich posiekaj. Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem, wymieszaj z żółtkami, oliwą i koncentratem, przypraw solą i pieprzem. Do każdej połówki włóż po łyżeczce masy. Na wierzch ułóż gałązkę koperku.

 

Skoro mamy sezon truskawkowy, to przyzwoitość nakazuje by z truskawek coś wyczarować. Proponuję szybkie ciasto, w którym dominują owoce, tym razem wspomniane truskawki, ale równie pyszne z jabłkami.

 

 

SKŁADNIKI:

 

  • 1 szklanka mąki + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • owoce (w tym przypadku truskawki, będzie potrzebny 1 kg; jeśli użyjemy jabłka potrzebujemy ich 1,5 - 2 kg)
  • cynamon

Prostszego ciasta chyba nie ma.
Owoce układamy na dnie brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia i obsypujemy cynamonem. Uwielbiam ten cudowny aromat truskawek z cynamonem:)

Pozostałe składniki dokładnie miksujemy ze sobą. Ciasto wylewamy na owoce.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 1 godzinę.




 

19:09, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Pyszna sałatka, która króluje na każdej imprezie. Doskonałe uzupełnienie smaków kurczaka wędzonego i słodkiego ananasa. Trzeba spróbować, bo tego nie da się opisać....


SKŁADNIKI:

  • 4 udka wędzone z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasów
  • majonez
  • sól do smaku
Udka obieramy z mięsa i kroimy w kostkę.
Ananasa odcedzamy z soku, kroimy w kostkę.
Mięso, ananasa i kukurydzę mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą.

17:42, bluszszcz1 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »

A teraz czas na coś wytrawnego. Za słodko już się robi. Tym razem pomysł na śledzika i to jeszcze pod pierzynką co by biedactwo nie zmarzło. Szybko się robi, a smakuje wybornie. Potrawa najlepiej wygląda w szklanym okrągłym lub prostokątnym naczyniu, widać wówczas doskonale jej warstwy.

Składniki:

  • 5 filetów a'la matias
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 duże cebule
  • 3 duże ugotowane marchewki
  • 3 duże ugotowane ziemniak
  • 2 jabłka
  • 25 dag startego sera żółtego
  • majonez
Śledzie dobrze wymoczyć, a następnie pokroić je na kawałki (takie jak do śledzia w oleju). Kawałki śledzia układamy na dnie naczynia, jeden obok drugiego.

Jaja, cebulę, ziemniaki, marchew, jabłka kroimy w kostkę. Pokrojoną cebulkę przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do wyschnięcia. Gdy już wyschnie mieszamy ją z 2 łyżkami majonezu i wykładamy na śledzie.
Kolejne warstwy to: marchew, majonez, ziemniaki, majonez, jabłko, majonez, jajka, majonez, starty ser żółty.

Czasami mam ochotę wszystkich zaskoczyć. To były pierwsze Nasze wspólne urodziny z moim Narzeczonym. Tort robi wrażenie, a przy okazji wspaniale smakuje. Jest pracochłonny, ale ten trud się opłaca:)

No to do dzieła...


BISZKOPT Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

 

  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki startej na grubych oczkach czekolady deserowej lub gorzkiej
Jaja ubić z cukrem. Pomału dodajemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i na koniec dodać startą czekoladę.
Ciasto piec w blaszce o wymiarach 25 x 40 w temperaturze 180oC przez 20 - 25 minut.

Upieczony biszkopt ostudzić, a następnie wyciąć kształt jaki nam odpowiada. (Dla ułatwienia ja najpierw wykonałam szablon z tektury a następnie według niego wycinałam biszkopt)

KREM

  • 2 opakowania budyniu o smaku cappuccino
  • 0,75 l mleka
  • 35 dag masła
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 i 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 3 opakowania śmietana fix
Czekoladę połamać na drobne kawałki, a następnie rozpuścić ją w śmietanie na mały ogniu. Kolejny krok to oziębienie tej mieszaniny (musi być bardzo zimna). Następnie śmietanę z czekoladą ubijamy z dodatkiem dwóch opakowań śmietana fix.

Budynie gotujemy w 0,75 l mleka, a następnie schładzamy je tak samo jak śmietanę z czekoladą
Ubijamy masło i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, gdy powstanie jednolita masa dodajemy ubitą śmietanę z czekoladą i jeszcze chwilę miksujemy.

Ja do masy dodałam jeszcze 2 łyżki kakao.

Biszkopt dzielimy na 3 części i nasączamy ponczem. Następnie nakładamy 1/3 kremu na pierwszą część i przykrywamy drugą. Na drugi placek nakładamy kolejną porcję krem i przykrywamy trzecią częścią biszkoptu. Pozostały krem wykorzystujemy do dokładnego pokrycia wierzchu i boków ciasta.

KREM NA PIERSI

  • 1 śnieżka na mleko + mleko
  • 1 galaretka cytrynowa + 1/2 szklalnki wody
  • 1/2 tabliczki startej białej czekolady
Śnieżkę należy ubić w mniejszej ilości mleka niż w przepisie.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody i lekko oziębiamy. Ostudzoną galaretkę łączymy ze śnieżką i dodajemy startą czekoladę i wlewamy do dwóch miseczek wyłożonych folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Piersi umiejscawiamy w odpowiednim miejscu na biszkopcie pokrytym kremem, a następnie przybieramy kremem na bieliznę.

KREM NA BIELIZNĘ

  • 2 śnieżki na mleko + mleko
  • 1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wody
  • 3 opakowania śmietana fix
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, a następnie chwilę ja gotować na małym ogniu (ok. 2 minut), ostudzić.
Śnieżkę ubijamy w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu, dodajemy śmietana fix i ostudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie połączyć.
Powstałą masę nakładać do szprycy i uformować bieliznę.

A oto efekt mojej pracy:)


 

17:08, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 czerwca 2009

Zwany także pijakiem. Ostatnio bardzo popularny i często przeze mnie robiony. Ciasto składa się z kilku warstw; na spodzie mamy biszkopt z dżemem morelowym, następnie ciasto makowo - kokosowe, pyszny krem, biszkopty namoczone w ponczu oblane pyszną polewą czekoladową. Aż ślinka cieknie...


Ciasto 1 - biszkopt

  • 4 jaja
  • szklanka cukru Królewskiego
  • łyżeczka octu
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam z cukrem i dodaję po jednym żółtku. Następnie dodaję kolejne składniki i wszystko dokładnie mieszam (oczywiście przy pomocy miksera). Ciasto piekę na blaszce (wymiar 25 x 40) wyłożonej papierem do pieczenia w tempraturze 180 o C przez ok. 20 - 25 minut.

Wystudzone ciasto nasączam ponczem, a następnie smaruję dżemem morelowym.

Ciasto 2 - makowo - kokosowe
  • 6 jaj
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag maku
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę (żółtka wykorzystamy przy kremie) i cały czas ubijam dodając kolejno:
  • cukier puder
  • mak
  • wiórki kokosowe
  • proszek do pieczenia
Ciasto piekę w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180oC przez około 20 minut. Gdy ciacho wystygnie wykładamy je na biszkopt z dżemem morelowym.

Krem
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy lub olejek waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • kostka masła / margaryny (ja używam zazwyczaj Kasi lub Palmy)
  • sok z połówki cytryny
Żółtka ucieram z cukrem, aż powstanie biała masa - troszkę to trwa, ale cierpliwość się opłaca.
Następnie dodaję mąkę oraz cukier waniliowy i dokładnie wszystko miksuję. Następnie cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewam gorące mleko i doprowadzam do zagotowania. Mieszając trzymam masę na ogniu, aż zgęstnieje. Budyń należy dobrze wystudzić.

Masło ucieram na puch i nie przestając mieszać dodaję po łyżce zimnego budyniu. Gdy krem jest już gotowy dodaję sok z cytryny i miksuję jeszcze chwilkę.

Tak przygotowany krem wykładam równą warstwą na cieście makowo - kokosowym.

Dodatkowo potrzebne będą okrągłe biszkopty, które moczymy w  ponczu, a następnie  układamy na kremie jeden obok drugiego.
UWAGA: biszkopty mogą być nasączone mocną kawą lub kawą cappuccino.

Poncz
  • 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 kieliszków spirytusu (lub wedle uznania)
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
Wszystko mieszamy z sobą i możemy nasączać:)

Na koniec biszkopty polewam fantazyjnie polewa czekoladową i wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa

  • czubata łyżka margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
Margarynę rozpuszczam z wodą. Po rozpuszczeniu dodaję cukier i kakao, dobrze mieszam składniki ze sobą i doprowadzam do zagotowania.

Na specjalne okazje pijaka piekę w okrągłej dużej tortownicy. Ten był wykonany na urodziny mojego Najdroższego.




 

22:46, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Chyba każdy z Was ma czasami problem z wagą produktów w kuchni. Dla ułatwienia troszkę cyferek:

 

  • 1 szlanka śmietany - 25 dag
  • 1 szkalanka mąki pszennej - 16 dag
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 20 dag
  • 1 szklanka cukru kryształu - 18 dag
  • 1 szklanka cukru pudru - 16 dag
  • 1 szklanka ryżu - 18 dag
  • 1 szkalnka kaszy perłowej - 17 dag
  • 1 płaska łyżka mąki - 2 dag
  • 1 kopiasta łyżka mąki - 4 dag
  • 1 płaska łyżka masła - 2,5 dag
  • 1 kopiasta łyżka masła - 5 dag
  • 1 łyżeczka soli - 1 dag
Teraz już na pewno będzie łatwiej:)

 

22:02, bluszszcz1
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Marzycielska Poczta.