Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.

Ciasta

środa, 30 grudnia 2009
wtorek, 29 grudnia 2009

Święta bez makowca, to jak Boże Narodzenie bez choinki, przynajmniej ja mam takie odczucie i mój ukochany też. Najbardziej lubię takiego gdzie właściwie dominuje wilgotna masa makowa, bo ciasta jest tak mało.

Ciasto

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 12 dag cukru
  • 10 dag masła roztopionego
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • 7 dag drożdży instant
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do miski z mąką, wlać mleko i wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie już odchodzić od rąk dodać roztopiony tłuszcz i ugniatać ciasto dotąd aż wgnieciemy tłuszcz w ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Masa makowa

Składniki:
  • 50 dag maku
  • 1 litr mleka
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki pszczelego miodu
  • aromat waniliowy
  • aromat migdałowy
  • orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdały
  • 3-4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 białka ubite na sztywną pianę
Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Następnie mak odsączamy i mielimy go 3-4 razy. W rondlu rozpuszczamy masło z dodatkiem miodu. Następnie dodajemy wszystkie bakalie i aromaty. Chwilę smażymy i dodajemy mak. Smażymy 15 minut mieszając.
Gdy masa nieco ostygnie dodajemy kogel mogel mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Gdy ciasto podwoi swą objętość dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką na prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy połowę masy makowej pozostawiając z każdej strony 2 cm marginesu. Ciasto luźno zwijamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180o C. Przed upieczeniem ciasta zawijamy w papier do pieczenia, nie za ciasno. Pieczemy około 60 minut.

Makowce możemy udekorować lukrem i skórką pomarańczową.
Lukier

Składniki:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
Białko ucieramy z cukrem na jednolitą masą. Gdyby masa była za rzadka dodajemy cukru pudru.


 

19:22, bluszszcz1 , Ciasta
Link Komentarze (2) »

A ja nadal zatrzymam się w piernikowym świecie. Tym razem przepis na pyszny piernik, który piekę nie tylko przy okazji Bożego Narodzenia. Wilgotny, pełen bakalii, aromatyczny piernik oblany polewą czekoladową...

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 litra jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki sodki
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki dżemu wiśniowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki miodu
  • po 2 garście orzechów, rodzynek
  • garść migdałów
  • polewa czekoladowa
W wykonaniu ciasto jest bardzo proste. Najpierw mieszam mąkę z sodą, przyprawą korzenną, kakao i cukrem, następnie dodaję jaja, dżem, jogurt, olej i wszystko miksuję. Na koniec dodaję bakalie. Ciasto piecze się około 70 minut w temperaturze 180oC. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzam patyczkiem do szaszłyków czy ciasto rzeczywiście się upiekło.
Jeszcze ciepłe ciasto oblewam polewą czekoladową i opcjonalnie posypuję płatkami migdałowymi.


 

18:57, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 lipca 2009

Jest to przepis na pleśniaka, który dostałam od mojej cioci, poddany jednak modyfikacji. W oryginalnym przepisie zamiast świeżych owoców jest dżem z czarnej porzeczki lub innych owoców. Stwierdziłam jednak, że latem używanie dżemu do ciasta to wręcz grzech, skoro wszędzie świeże, pachnące, dorodne owoce.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 5 jaj
  • duży cukier waniliowy
  • dowolny kisiel owocowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
Oddzielić żółtka od białek. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy
i posiekać z margaryną. Dodać wszystkie żółtka i zagnieść szybko ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i zwinąć w folię spożywczą i na 0,5 - 1h umieścić w lodówce.
Ja do ciasta użyłam 1 kg wydrylowanych wiśni, wymieszałam je z budyniem.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier już się rozpuści dodać kisiel (ja użyłam poziomkowy, co doskonale komponowało się ze samkiem wiśni) i chwilę jeszcze miksować.

3/4 ciasta wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i obłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć wiśnie wymieszane z budyniem. Na owoce wykładamy bezę, a na nią skubiemy resztę ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180oC przez 55 - 60 minut.


 

15:17, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 lipca 2009

Kolejna propozycja na festiwal deserów i kolejna inspiracja z blogu kuchareczki58:), którą serdecznie pozdrawiam. Przygotowując te bułeczki przypomniała mi się piosenka z dzieciństwa: "My jesteśmy jagódki, czarne jagódki", pamiętacie ją?!:)



Dzisiaj raczyłam się tymi pysznymi bułeczkami przy pysznej kawie wraz z najbliższymi.

Składniki:

 

  • 500g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 jaja
  • 50g roztopionego masła
Na nadzienie:
  • 300g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
Do posmarowania:
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mleka
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, cukier, jaja i mleko. Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie już odchodzić od miski dodajemy letnie stopione masło i zagniatamy dalej, aż do wrobienia tłuszczu.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie płuczemy jagody i pozostawiamy je do wyschnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka razy i formujemy długi wałek, który dzielimy na 16 części.
Jagody mieszamy z cukrem i budyniem.
Każdą część ciasta rozpłaszczamy na dłoni, tworząc placuszek, na który nakładamy czubatą łyżkę jagód, łączymy brzegi i formujemy owalne bułeczki. Bułeczki odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajem rozmąconym z mlekiem.
Opcjonalnie możemy bułeczki posypać kruszonką, którą ja uwielbiam.



Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 kostki margaryny
Składniki wsypać do miseczki i delikatnie zmieszać przesypując suche składniki.

Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180oC przez 30 minut, aż się ładnie zarumienią.
Studzimy na kratce.


 

19:33, bluszszcz1 , Ciasta
Link Komentarze (4) »
wtorek, 21 lipca 2009

Kolejny przepis podany przez Kuchareczkę58 wg mojego wykonania. Moja propozycja na festiwal deserów. Lekki, orzeźwiający, idealny na lato. Tutaj, co prawda z truskawkami, których już niestety nie ma, ale dlaczego nie użyć zamiast nich jagód czy brzoskwiń.




Składniki:

 

  • 3 różnokolorowe galaretki (ja użyłam brzoskwiniowej, truskawkowej i cytrynowej)
  • 2 kubki śmietany 18 % (po 400ml)
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50g żelatyny
  • 50 ml wody
  • owoce
2 galaretki przygotować odpowiednio wcześniej ( w 1,5 szklanki wody), tak abyśmy mieli je stężałe, gotowe do pokrojenia w kostkę przed rozpoczęciem wykonywania ciasta. Kroimy je w kostkę. Żelatynę namaczamy w gorącej wodzie. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego namoczoną wcześniej żelatynę oraz cukier.
Gdy masa wystygnie dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy, dodajemy galaretki pokrojone w kostkę i przekładamy do tortownicy. Uwaga: masa szybko tężeje. Wstawiamy do lodówki.
Gdy masa zastygnie na wierzchu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.






 

22:16, bluszszcz1 , Ciasta
Link Komentarze (5) »
sobota, 27 czerwca 2009

Skoro mamy sezon truskawkowy, to przyzwoitość nakazuje by z truskawek coś wyczarować. Proponuję szybkie ciasto, w którym dominują owoce, tym razem wspomniane truskawki, ale równie pyszne z jabłkami.

 

 

SKŁADNIKI:

 

  • 1 szklanka mąki + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • owoce (w tym przypadku truskawki, będzie potrzebny 1 kg; jeśli użyjemy jabłka potrzebujemy ich 1,5 - 2 kg)
  • cynamon

Prostszego ciasta chyba nie ma.
Owoce układamy na dnie brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia i obsypujemy cynamonem. Uwielbiam ten cudowny aromat truskawek z cynamonem:)

Pozostałe składniki dokładnie miksujemy ze sobą. Ciasto wylewamy na owoce.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 1 godzinę.




 

19:09, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Czasami mam ochotę wszystkich zaskoczyć. To były pierwsze Nasze wspólne urodziny z moim Narzeczonym. Tort robi wrażenie, a przy okazji wspaniale smakuje. Jest pracochłonny, ale ten trud się opłaca:)

No to do dzieła...


BISZKOPT Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

 

  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki startej na grubych oczkach czekolady deserowej lub gorzkiej
Jaja ubić z cukrem. Pomału dodajemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i na koniec dodać startą czekoladę.
Ciasto piec w blaszce o wymiarach 25 x 40 w temperaturze 180oC przez 20 - 25 minut.

Upieczony biszkopt ostudzić, a następnie wyciąć kształt jaki nam odpowiada. (Dla ułatwienia ja najpierw wykonałam szablon z tektury a następnie według niego wycinałam biszkopt)

KREM

  • 2 opakowania budyniu o smaku cappuccino
  • 0,75 l mleka
  • 35 dag masła
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 i 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 3 opakowania śmietana fix
Czekoladę połamać na drobne kawałki, a następnie rozpuścić ją w śmietanie na mały ogniu. Kolejny krok to oziębienie tej mieszaniny (musi być bardzo zimna). Następnie śmietanę z czekoladą ubijamy z dodatkiem dwóch opakowań śmietana fix.

Budynie gotujemy w 0,75 l mleka, a następnie schładzamy je tak samo jak śmietanę z czekoladą
Ubijamy masło i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, gdy powstanie jednolita masa dodajemy ubitą śmietanę z czekoladą i jeszcze chwilę miksujemy.

Ja do masy dodałam jeszcze 2 łyżki kakao.

Biszkopt dzielimy na 3 części i nasączamy ponczem. Następnie nakładamy 1/3 kremu na pierwszą część i przykrywamy drugą. Na drugi placek nakładamy kolejną porcję krem i przykrywamy trzecią częścią biszkoptu. Pozostały krem wykorzystujemy do dokładnego pokrycia wierzchu i boków ciasta.

KREM NA PIERSI

  • 1 śnieżka na mleko + mleko
  • 1 galaretka cytrynowa + 1/2 szklalnki wody
  • 1/2 tabliczki startej białej czekolady
Śnieżkę należy ubić w mniejszej ilości mleka niż w przepisie.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody i lekko oziębiamy. Ostudzoną galaretkę łączymy ze śnieżką i dodajemy startą czekoladę i wlewamy do dwóch miseczek wyłożonych folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Piersi umiejscawiamy w odpowiednim miejscu na biszkopcie pokrytym kremem, a następnie przybieramy kremem na bieliznę.

KREM NA BIELIZNĘ

  • 2 śnieżki na mleko + mleko
  • 1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wody
  • 3 opakowania śmietana fix
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, a następnie chwilę ja gotować na małym ogniu (ok. 2 minut), ostudzić.
Śnieżkę ubijamy w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu, dodajemy śmietana fix i ostudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie połączyć.
Powstałą masę nakładać do szprycy i uformować bieliznę.

A oto efekt mojej pracy:)


 

17:08, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 czerwca 2009

Zwany także pijakiem. Ostatnio bardzo popularny i często przeze mnie robiony. Ciasto składa się z kilku warstw; na spodzie mamy biszkopt z dżemem morelowym, następnie ciasto makowo - kokosowe, pyszny krem, biszkopty namoczone w ponczu oblane pyszną polewą czekoladową. Aż ślinka cieknie...


Ciasto 1 - biszkopt

  • 4 jaja
  • szklanka cukru Królewskiego
  • łyżeczka octu
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam z cukrem i dodaję po jednym żółtku. Następnie dodaję kolejne składniki i wszystko dokładnie mieszam (oczywiście przy pomocy miksera). Ciasto piekę na blaszce (wymiar 25 x 40) wyłożonej papierem do pieczenia w tempraturze 180 o C przez ok. 20 - 25 minut.

Wystudzone ciasto nasączam ponczem, a następnie smaruję dżemem morelowym.

Ciasto 2 - makowo - kokosowe
  • 6 jaj
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag maku
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę (żółtka wykorzystamy przy kremie) i cały czas ubijam dodając kolejno:
  • cukier puder
  • mak
  • wiórki kokosowe
  • proszek do pieczenia
Ciasto piekę w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180oC przez około 20 minut. Gdy ciacho wystygnie wykładamy je na biszkopt z dżemem morelowym.

Krem
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy lub olejek waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • kostka masła / margaryny (ja używam zazwyczaj Kasi lub Palmy)
  • sok z połówki cytryny
Żółtka ucieram z cukrem, aż powstanie biała masa - troszkę to trwa, ale cierpliwość się opłaca.
Następnie dodaję mąkę oraz cukier waniliowy i dokładnie wszystko miksuję. Następnie cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewam gorące mleko i doprowadzam do zagotowania. Mieszając trzymam masę na ogniu, aż zgęstnieje. Budyń należy dobrze wystudzić.

Masło ucieram na puch i nie przestając mieszać dodaję po łyżce zimnego budyniu. Gdy krem jest już gotowy dodaję sok z cytryny i miksuję jeszcze chwilkę.

Tak przygotowany krem wykładam równą warstwą na cieście makowo - kokosowym.

Dodatkowo potrzebne będą okrągłe biszkopty, które moczymy w  ponczu, a następnie  układamy na kremie jeden obok drugiego.
UWAGA: biszkopty mogą być nasączone mocną kawą lub kawą cappuccino.

Poncz
  • 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 kieliszków spirytusu (lub wedle uznania)
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
Wszystko mieszamy z sobą i możemy nasączać:)

Na koniec biszkopty polewam fantazyjnie polewa czekoladową i wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa

  • czubata łyżka margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
Margarynę rozpuszczam z wodą. Po rozpuszczeniu dodaję cukier i kakao, dobrze mieszam składniki ze sobą i doprowadzam do zagotowania.

Na specjalne okazje pijaka piekę w okrągłej dużej tortownicy. Ten był wykonany na urodziny mojego Najdroższego.




 

22:46, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Durszlak.pl Marzycielska Poczta.