Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.

Mięsa

czwartek, 25 listopada 2010

Zdjęcia podanych wędlin kupnych oraz tych własnego wyrobu: rolada z brzucha, karczek pieczony, boczek.

 

 

 

 

 

Tagi: Wędliny
18:07, bluszszcz1 , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 lipca 2009

Przepis pochodzi z blogu "O - pysznym - jedzeniu".

To jedno z najbardziej pracochłonnych dań, ale warto zobaczyć miny gości jedzących to mięsiwo i szukających kostek w skrzydełkach:). Cudownie smakują z sosem czosnkowym.

Farsz na 15 dużych skrzydełek:

  • 400 g mielonego mięsa
  • 300 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 jajo
  • przyprawy do kurczaka (ja dodałam słodką paprykę, ostrą paprykę, kolorowy pieprz, czosnek granulowany, sól)
  • oliwa z oliwek
Skrzydełka myjemy i filetujemy je, pozostawiając w całości lotkę. Filetowanie wykonujemy dzień przed faszerowaniem skrzydełek.
Skrzydełka łapiemy za ich najgrubszą część i nacinamy skórę tak, aby ukazała nam się kość. Następnie z kości zeskrobujemy mięso, gdy natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość, a skóry  nie przecinamy dalej tylko ją wywijamy. Tak samo postępujemy z następną częścią skrzydełka.
Wyfiletowane skrzydełka marynujemy w marynacie z oliwy oliwek i ulubionych przypraw. Mięso natarte marynatą umieszczone w misce zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do następnego dnia.

Następnego dnia:

Myjemy, obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki siekamy drobno, dodajemy ostudzone pieczarki, mięso mielone, jajo, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy. Tak powstałym farszem nadziewamy skrzydełka.
Skrzydełka układamy na naoliwionej blaszce, zawijamy lotki w folię aluminiową, tak żeby się nie przypaliły w trakcie pieczenia. Skrzydełka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 o C w termoobiegu przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z lotek i dopiekamy do końca czasu.



Faszerowane skrzydełka


Faszerowane skrzydełka2

20:21, bluszszcz1 , Mięsa
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 29 czerwca 2009

Skrzydełka w miodzie to proste i szybkie danie, ale jakże smaczne. Coś dla tych co lubią mięsa ze słodkim posmakiem. I co ważnie, nie używamy tłuszczu.


SKŁADNIKI:

 

  • 15 dużych skrzydełek
  • 3 łyżki miodu
  • pół buteleczki maggi
Na dno garnka wlewamy maggi i dodajemy miód. Chwilkę mieszać na małym ogniu, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodać skrzydełka i gotować pod przykryciem na dużym ogniu, co jakiś czas przekręcając mięso. Gdy skrzydełka będą się robić miękki zdejmujemy pokrywkę i dalej gotujemy do odparowania sosu. Przykręcamy gaz. Doprowadzamy do powstania karmelu, w którym będą obtoczone skrzydełka i troszkę przypieczone. Uwaga: gdy zauważymy, że powstaje karmel należy pilnować, aby karmel się nie przypalił.
Podawać z surówkami, świetnie pasują do frytek.

 

20:03, bluszszcz1 , Mięsa
Link Komentarze (4) »
sobota, 27 czerwca 2009

To takie gołąbki skąpane w sosie pomidorowym, ale inaczej:). Po pierwsze mniej przy nich pracy, nie trzeba się bawić w zawijanie mięsa w liście kapusty, a wystarczy kapustę poszatkować. Poza tym smak jest zupełnie inny. Są smaczne, o czym świadczy to, iż pomimo ilości, jaką robię za jednym razem, wieczorem garnek świeci pustkami...

SKŁADNIKI NA KOTLETY:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 mała kapusta
  • 2 saszetki ugotowanego ryżu
  • 4 jaja
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • oliwa lub olej do smażenia
Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Formujemy spłaszczone kotlety średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu układamy w dużym garnku i zalewamy sosem.

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 2 litry wody
  • 3 kostki rosołowe (wedle upodobania)
  • duży koncentrat pomidorowy
  • ketchup (500 ml)
Gotujemy wodę, dodajemy kostki rosołowe. Po ich rozpuszczeniu dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotujemy do wrzenia.
Po zagotowaniu, powstałym sosem zalewamy ułożone w garnku gołąbki. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 - 60 minut.
Podawać wedle uznania: z pieczywem, z surówką lub z ziemniaczkami.

 

23:31, bluszszcz1 , Mięsa
Link Komentarze (2) »
Durszlak.pl Marzycielska Poczta.