Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.

Przystawki

niedziela, 11 lipca 2010

Troszkę pracochłonna przystawka, ale za to bardzo smaczna i ciekawa.

Składniki:

 

  • 15 jaj ugotowanych na twardo - NIE OBIERAĆ ZE SKORUPEK
  • 250 - 300 g masła
  • pęczek szczypiorku drobno posiekanego
  • pęczek koperku drobno posiekanego
  • pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • masło do smażenia
Sposób przygotowania:

Ugotowane jaja - takie w skorupkach przecinamy na pół ostrym nożem, uważając aby skorupki nie pękały. Wyjmujemy zawartość skorupek. Skorupki będą nam służyły jako miseczki na farsz.
Białka i żółtka mielimy. Masło rozpuszczamy i wrzucamy na nie zmielone jaja. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy posiekane zioła. Masa musi być wilgotna. Jeśli taka nie jest dodajemy jeszcze masło i mieszamy masę na małym ogniu dopóki się tłuszcz nie rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa powinna być delikatnie przesolona - jaja bardzo pochłaniają sól. Miseczki powstałe ze skorupek napełniamy farszem. Napełnione skorupki posypujemy bułką tartą - oczywiście tylko w tej części gdzie jest farsz i smażymy na dobrze rozgrzanym maśle. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Jaja faszerowane są pyszne na ciepło i na zimno.

 

wtorek, 29 grudnia 2009

Dla tych co uwielbiają śledzie w śmietanie np. firmy Lisner

Składniki:

 

  • 6 płatów śledziowych a'la matias
  • 3 średnie jabłka
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz mielony
  • 300 ml śmietany
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
Śledzie moczymy w wodzie, aż będą odpowiednio słone. Jabłka obieramy kroimy w drobną kostkę. Cebulę, ogórki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z jabłkami i śledziami. Śmietanę mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Tak powstały sos wlewamy do śledzi. Doprawiamy pieprzem.


 

21:06, bluszszcz1 , Przystawki
Link Komentarze (3) »

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych a'la matias
  • 2 posiekane w drobną kostkę cebule
  • kilka ziarenek pieprzu
  • olej roślinny
Śledzie należy wymoczyć, aż nie będą za bardzo słone. Następnie kroimy je w 2-3 centymetrowe kawałki. Na dno wyparzonego słoika wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i wsypujemy dwie łyżki posiekanej cebulki, układamy warstwę śledzie, potem znów cebula i śledzie i tak do końca kończąc cebulą. Całość zalewamy olejem. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

sobota, 27 czerwca 2009

Przystawka na wykwintne przyjęcie, połechce każde podniebienie. Coś, co uwielbiam i mogłabym się tym zajadać każdego dnia

SKŁADNIKI:

  • 12 kwadratowych plastrów szynki konserwowej
  • 12 plastrów serka Hochland Gouda
  • 24 szparagi z zalewy
  • majonez
  • żelatyna
  • 2 kostki rosołowe (drobiowe)
  • żelatyna
Przygotowujemy wywar z kostek rosołowych - 2 kostki + 1 litr wody. Po zagotowaniu dodajemy żelatynę ( 4 łyżeczki), dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć zalewamy nią przygotowane szparagi owinięte szynką i serem.

Układamy plaster szynki rogiem ku górze, na nim plaster serka Hochland. Smarujemy cienko majonezem, układamy po dwa szparagi i zwijamy róg do rogu.
Układamy "zawiniątka" jedno obok drugiego na półmisku, ale takim aby można było je zalać galaretą (opis wyżej).

Niby nic - połówka jaja udekorowana kawałeczkiem cytryny, paseczkiem łososia i gałązką zieleniny. Może właśnie dzięki tej prostocie tak świetnie wyglądają i smakują?!



WYKWINTNE Z ŁOSOSIEM

Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • kilka plasterków cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz do smaku
Jajka przekrój na połówki. Wyjmij żółtka, wykrusz je do miseczki i rozetrzyj drewnianą łyżką z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Do każdej połówki włóż po łyżeczce masy. Łososia pokrój na półcentymetrowej grubości paski. Na wierzchu każdej połówki jajka ułóż po 2 - 3 paseczki łososia, pokrojone w trójkąciki plasterki cytryny oraz gałązki koperku.


Z KREMEM Z TUŃCZYKA

Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz świeżo zmielony do smaku
Ugotowane jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka. Połowę z nich posiekaj. Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem, wymieszaj z żółtkami, oliwą i koncentratem, przypraw solą i pieprzem. Do każdej połówki włóż po łyżeczce masy. Na wierzch ułóż gałązkę koperku.

 

A teraz czas na coś wytrawnego. Za słodko już się robi. Tym razem pomysł na śledzika i to jeszcze pod pierzynką co by biedactwo nie zmarzło. Szybko się robi, a smakuje wybornie. Potrawa najlepiej wygląda w szklanym okrągłym lub prostokątnym naczyniu, widać wówczas doskonale jej warstwy.

Składniki:

  • 5 filetów a'la matias
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 duże cebule
  • 3 duże ugotowane marchewki
  • 3 duże ugotowane ziemniak
  • 2 jabłka
  • 25 dag startego sera żółtego
  • majonez
Śledzie dobrze wymoczyć, a następnie pokroić je na kawałki (takie jak do śledzia w oleju). Kawałki śledzia układamy na dnie naczynia, jeden obok drugiego.

Jaja, cebulę, ziemniaki, marchew, jabłka kroimy w kostkę. Pokrojoną cebulkę przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do wyschnięcia. Gdy już wyschnie mieszamy ją z 2 łyżkami majonezu i wykładamy na śledzie.
Kolejne warstwy to: marchew, majonez, ziemniaki, majonez, jabłko, majonez, jajka, majonez, starty ser żółty.

Durszlak.pl Marzycielska Poczta.