Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.

Pieczywo

wtorek, 29 grudnia 2009

Sycący chleb, zachowujący świeżość około 5 dni. Spodobało mi się pieczenie chleba...

Składniki:

 

  • 40g drożdży świeżych
  • 900 ml ciepłej wody
  • 900g mąki pszennej
  • 3/4 mąki razowe (ewentualnie 1 szklanka otrąb dowolnych)
  • szklanka ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • ewentualnie 1 jajko i ziarna do ozdoby
Drożdże rozczynić w wodzie.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek i wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto należy wymieszać. Ciasto będzie dość luźne. Odstawić na kolejna 15 minut w ciepłe miejsce.  W tym czasie formy wysmarować tłuszczem. Przekładamy ciasto do foremek. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami lub podsmażoną cebulką.
Piec w temperaturze 180oC przez około 60 minut. Dobrze upieczony chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzimy na kratce.

 

20:03, bluszszcz1 , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »

Długo zanosiłam się z zamiarem upieczeniem chleba. A to ciągle coś, bo nie ma czasu, bo to bo tamto i nawet przyznam się, że bałam się troszkę. Ale w końcu przyszedł ten dzień i powstał ON, mój pierwszy bocheneczek chleba. Taki pachnący i pyszny. Fakt, że prosty w wykonaniu, ale jak na pierwszy raz miałam dużo radości z tego, że się udał. A moje postanowienie noworoczne to produkcja zaczynu i upiekę chleb na zakwasie, mam nadzieję że też się uda.

Przepis pochodzi z Liskowej Pracowni Wypieków. I za Liską zacytuję.

Jasny, pszenny chleb [z garnka lub nie]

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli (10 g)
  • 10 g drożdży


Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką przez 30 sekund.
Miskę przykryć i odstawić na 12-18 godzin. Moje ciasto leżakowało 17 godzin.
Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złożyć je na pół. Przełożyć na ściereczkę obsypaną mąką i zostawić do wyrastania:
ja przełożyłam chleb ze ściereczką do koszyka do wyrastania (można też przełożyć go ze ścierką do miski).
Odstawić na ok. godzinę.

Metoda z garnkiem:
W tym czasie garnek żeliwny (mój ma średnicę 24 cm) wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 230 st C.
Po ok. pół godzinie zdjąć przykrywę garnka, przełożyć wyrośnięty chleb do garnka, przykryć przykrywką i piec 20 minut.
Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiekać kolejne 15-30 minut. Skórka powina być złocista i chrupiąca.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka na kuchenną kratkę i ostudzić.

Metoda bez garnka (czyli ta którą ja zastosowałam):
Jeśli mamy kamień, można go rozgrzać w piekarniku do temperatury 230 st C. Jeśli nie, blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik i wyrośnięty chleb przekładamy na gorącą blachę.
Po 10 minutach, zmniejszamy temperaturę do 210 st C i pieczemy kolejne 25-40 minut (czas pieczenia zależy od stopnia zrumienienia chleba - upieczony chleb, popukany od spodu, wydaje głuchy odgłos).
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!




19:50, bluszszcz1 , Pieczywo
Link Komentarze (4) »
wtorek, 28 lipca 2009

Na wielu blogach znalazłam przepis na bułeczki, które rosną kiedy śpimy,a rano możemy cieszyć się ciepłym pieczywkiem na śniadanie. Na początku trochę niedowierzałam; jak to tak?!?! I to jeszcze w lodówce... Moja nazwa na nie to "śpioszki":)

Spróbowałam raz, sprawiłam przyjemność domownikom i na pewno będą często gościły na Naszym stole.

Przepis wykorzystałam z forum CINCIN.cc

Składniki:

  • 500g mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 1 szkalnka mleka
  • 2,5 dag masła
  • 7 dag suchych drożdży
Ciasto przygotowujemy wieczorem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy. Drożdże rozrabiamy w odrobinie mleka, dodajemy sól, resztę mleka, jajo, tłuszcz, mieszamy i dodajemy mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką i formujemy 12 okrągłych bułeczek. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstawiamy do lodówki na dolną półkę. Rano bułeczki smarujemy mlekiem i możemy posypać makiem, sezamem lub kto co lubi.
Pieczemy w temperaturze 250oC przez 10 - 15 minut.



 

15:21, bluszszcz1 , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »
Durszlak.pl Marzycielska Poczta.