Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Dania mięsne | Inne słodkości | Mięsa | Napoje | Pieczywo | Placki | Przystawki | Sałatki | Zupy
RSS

Dania mięsne

środa, 29 lipca 2009

Chyba nie trzeba nic mówić na temat tej potrawy. Typowo letnie danie i ten cudowny aromat świeżych warzyw...

Składniki:

  • 5 dużych cebul
  • 2 duże papryki czerwone
  • 2 duże papryki zielone
  • 2 duże papryki żółte
  • 4 marchewki
  • 1 cukinia
  • 30 dag pieczarek
  • 70 dag cienkiej kiełbasy
  • puszka całych pomidorów bez skóry
  • koncentrat pomidorowy
  • pęczek natki pietruszki
  • zioła: oregano, majeranek
  • przyprawy: sól, papryka ostra mielona, słodka papryka mielona
  • 5 łyżek oliwy

Cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię  i marchewkę i dalej dusimy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich pokrojone w kostkę pieczarki i dalej dusimy. W tym czasie kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy kiełbasę do warzyw i dalej dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki z zalewą oraz koncentrat pomidorowy (oczywiście możemy użyć świeżych pomidorów obranych ze skórki). Jeszcze chwilę dusimy i dodajemy 1 łyżeczkę oregano, łyżeczkę majeranku i do smaku przyprawy. Zasypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem ewentualnie z pieczywem.



 

 

Durszlak.pl Marzycielska Poczta.