Odrobina chęci, trochę wolnego czasu, a w mojej głowie mnóstwo pomysłów na pyszne ciasta, romantyczną kolację we dwoje czy po prostu smaczny domowy obiadek.
poniedziałek, 29 czerwca 2009

Skrzydełka w miodzie to proste i szybkie danie, ale jakże smaczne. Coś dla tych co lubią mięsa ze słodkim posmakiem. I co ważnie, nie używamy tłuszczu.


SKŁADNIKI:

 

  • 15 dużych skrzydełek
  • 3 łyżki miodu
  • pół buteleczki maggi
Na dno garnka wlewamy maggi i dodajemy miód. Chwilkę mieszać na małym ogniu, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodać skrzydełka i gotować pod przykryciem na dużym ogniu, co jakiś czas przekręcając mięso. Gdy skrzydełka będą się robić miękki zdejmujemy pokrywkę i dalej gotujemy do odparowania sosu. Przykręcamy gaz. Doprowadzamy do powstania karmelu, w którym będą obtoczone skrzydełka i troszkę przypieczone. Uwaga: gdy zauważymy, że powstaje karmel należy pilnować, aby karmel się nie przypalił.
Podawać z surówkami, świetnie pasują do frytek.

 

20:03, bluszszcz1 , Mięsa
Link Komentarze (4) »

Sezon truskawkowy cały czas trwa. Nie zapominajmy, że truskawki to nie tylko pomysł na pyszne ciasta, ale także na zdrowy koktajl.

SKŁADNIKI:

  • 0,70 kg truskawek
  • 1 l maślanki naturalnej
  • 3 łyżki cukru (lub wedle uznania)
Truskawki myjemy, szypułkujemy i rzucamy do pojemnika od blendera, zalewamy maślanką, dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż owoce będą rozdrobnione.

Taki koktajl jest znacznie zdrowszy niż jogurty ze sklepu!


 

19:38, bluszszcz1 , Napoje
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 czerwca 2009

To takie gołąbki skąpane w sosie pomidorowym, ale inaczej:). Po pierwsze mniej przy nich pracy, nie trzeba się bawić w zawijanie mięsa w liście kapusty, a wystarczy kapustę poszatkować. Poza tym smak jest zupełnie inny. Są smaczne, o czym świadczy to, iż pomimo ilości, jaką robię za jednym razem, wieczorem garnek świeci pustkami...

SKŁADNIKI NA KOTLETY:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 mała kapusta
  • 2 saszetki ugotowanego ryżu
  • 4 jaja
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • oliwa lub olej do smażenia
Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Formujemy spłaszczone kotlety średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu układamy w dużym garnku i zalewamy sosem.

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 2 litry wody
  • 3 kostki rosołowe (wedle upodobania)
  • duży koncentrat pomidorowy
  • ketchup (500 ml)
Gotujemy wodę, dodajemy kostki rosołowe. Po ich rozpuszczeniu dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotujemy do wrzenia.
Po zagotowaniu, powstałym sosem zalewamy ułożone w garnku gołąbki. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 - 60 minut.
Podawać wedle uznania: z pieczywem, z surówką lub z ziemniaczkami.

 

23:31, bluszszcz1 , Mięsa
Link Komentarze (2) »

Przystawka na wykwintne przyjęcie, połechce każde podniebienie. Coś, co uwielbiam i mogłabym się tym zajadać każdego dnia

SKŁADNIKI:

  • 12 kwadratowych plastrów szynki konserwowej
  • 12 plastrów serka Hochland Gouda
  • 24 szparagi z zalewy
  • majonez
  • żelatyna
  • 2 kostki rosołowe (drobiowe)
  • żelatyna
Przygotowujemy wywar z kostek rosołowych - 2 kostki + 1 litr wody. Po zagotowaniu dodajemy żelatynę ( 4 łyżeczki), dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć zalewamy nią przygotowane szparagi owinięte szynką i serem.

Układamy plaster szynki rogiem ku górze, na nim plaster serka Hochland. Smarujemy cienko majonezem, układamy po dwa szparagi i zwijamy róg do rogu.
Układamy "zawiniątka" jedno obok drugiego na półmisku, ale takim aby można było je zalać galaretą (opis wyżej).

Niby nic - połówka jaja udekorowana kawałeczkiem cytryny, paseczkiem łososia i gałązką zieleniny. Może właśnie dzięki tej prostocie tak świetnie wyglądają i smakują?!



WYKWINTNE Z ŁOSOSIEM

Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • kilka plasterków cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz do smaku
Jajka przekrój na połówki. Wyjmij żółtka, wykrusz je do miseczki i rozetrzyj drewnianą łyżką z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Do każdej połówki włóż po łyżeczce masy. Łososia pokrój na półcentymetrowej grubości paski. Na wierzchu każdej połówki jajka ułóż po 2 - 3 paseczki łososia, pokrojone w trójkąciki plasterki cytryny oraz gałązki koperku.


Z KREMEM Z TUŃCZYKA

Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz świeżo zmielony do smaku
Ugotowane jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka. Połowę z nich posiekaj. Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem, wymieszaj z żółtkami, oliwą i koncentratem, przypraw solą i pieprzem. Do każdej połówki włóż po łyżeczce masy. Na wierzch ułóż gałązkę koperku.

 

Skoro mamy sezon truskawkowy, to przyzwoitość nakazuje by z truskawek coś wyczarować. Proponuję szybkie ciasto, w którym dominują owoce, tym razem wspomniane truskawki, ale równie pyszne z jabłkami.

 

 

SKŁADNIKI:

 

  • 1 szklanka mąki + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • owoce (w tym przypadku truskawki, będzie potrzebny 1 kg; jeśli użyjemy jabłka potrzebujemy ich 1,5 - 2 kg)
  • cynamon

Prostszego ciasta chyba nie ma.
Owoce układamy na dnie brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia i obsypujemy cynamonem. Uwielbiam ten cudowny aromat truskawek z cynamonem:)

Pozostałe składniki dokładnie miksujemy ze sobą. Ciasto wylewamy na owoce.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 1 godzinę.




 

19:09, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Pyszna sałatka, która króluje na każdej imprezie. Doskonałe uzupełnienie smaków kurczaka wędzonego i słodkiego ananasa. Trzeba spróbować, bo tego nie da się opisać....


SKŁADNIKI:

  • 4 udka wędzone z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasów
  • majonez
  • sól do smaku
Udka obieramy z mięsa i kroimy w kostkę.
Ananasa odcedzamy z soku, kroimy w kostkę.
Mięso, ananasa i kukurydzę mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą.

17:42, bluszszcz1 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »

A teraz czas na coś wytrawnego. Za słodko już się robi. Tym razem pomysł na śledzika i to jeszcze pod pierzynką co by biedactwo nie zmarzło. Szybko się robi, a smakuje wybornie. Potrawa najlepiej wygląda w szklanym okrągłym lub prostokątnym naczyniu, widać wówczas doskonale jej warstwy.

Składniki:

  • 5 filetów a'la matias
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 duże cebule
  • 3 duże ugotowane marchewki
  • 3 duże ugotowane ziemniak
  • 2 jabłka
  • 25 dag startego sera żółtego
  • majonez
Śledzie dobrze wymoczyć, a następnie pokroić je na kawałki (takie jak do śledzia w oleju). Kawałki śledzia układamy na dnie naczynia, jeden obok drugiego.

Jaja, cebulę, ziemniaki, marchew, jabłka kroimy w kostkę. Pokrojoną cebulkę przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do wyschnięcia. Gdy już wyschnie mieszamy ją z 2 łyżkami majonezu i wykładamy na śledzie.
Kolejne warstwy to: marchew, majonez, ziemniaki, majonez, jabłko, majonez, jajka, majonez, starty ser żółty.

Czasami mam ochotę wszystkich zaskoczyć. To były pierwsze Nasze wspólne urodziny z moim Narzeczonym. Tort robi wrażenie, a przy okazji wspaniale smakuje. Jest pracochłonny, ale ten trud się opłaca:)

No to do dzieła...


BISZKOPT Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

 

  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki startej na grubych oczkach czekolady deserowej lub gorzkiej
Jaja ubić z cukrem. Pomału dodajemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i na koniec dodać startą czekoladę.
Ciasto piec w blaszce o wymiarach 25 x 40 w temperaturze 180oC przez 20 - 25 minut.

Upieczony biszkopt ostudzić, a następnie wyciąć kształt jaki nam odpowiada. (Dla ułatwienia ja najpierw wykonałam szablon z tektury a następnie według niego wycinałam biszkopt)

KREM

  • 2 opakowania budyniu o smaku cappuccino
  • 0,75 l mleka
  • 35 dag masła
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 i 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 3 opakowania śmietana fix
Czekoladę połamać na drobne kawałki, a następnie rozpuścić ją w śmietanie na mały ogniu. Kolejny krok to oziębienie tej mieszaniny (musi być bardzo zimna). Następnie śmietanę z czekoladą ubijamy z dodatkiem dwóch opakowań śmietana fix.

Budynie gotujemy w 0,75 l mleka, a następnie schładzamy je tak samo jak śmietanę z czekoladą
Ubijamy masło i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, gdy powstanie jednolita masa dodajemy ubitą śmietanę z czekoladą i jeszcze chwilę miksujemy.

Ja do masy dodałam jeszcze 2 łyżki kakao.

Biszkopt dzielimy na 3 części i nasączamy ponczem. Następnie nakładamy 1/3 kremu na pierwszą część i przykrywamy drugą. Na drugi placek nakładamy kolejną porcję krem i przykrywamy trzecią częścią biszkoptu. Pozostały krem wykorzystujemy do dokładnego pokrycia wierzchu i boków ciasta.

KREM NA PIERSI

  • 1 śnieżka na mleko + mleko
  • 1 galaretka cytrynowa + 1/2 szklalnki wody
  • 1/2 tabliczki startej białej czekolady
Śnieżkę należy ubić w mniejszej ilości mleka niż w przepisie.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody i lekko oziębiamy. Ostudzoną galaretkę łączymy ze śnieżką i dodajemy startą czekoladę i wlewamy do dwóch miseczek wyłożonych folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Piersi umiejscawiamy w odpowiednim miejscu na biszkopcie pokrytym kremem, a następnie przybieramy kremem na bieliznę.

KREM NA BIELIZNĘ

  • 2 śnieżki na mleko + mleko
  • 1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wody
  • 3 opakowania śmietana fix
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, a następnie chwilę ja gotować na małym ogniu (ok. 2 minut), ostudzić.
Śnieżkę ubijamy w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu, dodajemy śmietana fix i ostudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie połączyć.
Powstałą masę nakładać do szprycy i uformować bieliznę.

A oto efekt mojej pracy:)


 

17:08, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 czerwca 2009

Zwany także pijakiem. Ostatnio bardzo popularny i często przeze mnie robiony. Ciasto składa się z kilku warstw; na spodzie mamy biszkopt z dżemem morelowym, następnie ciasto makowo - kokosowe, pyszny krem, biszkopty namoczone w ponczu oblane pyszną polewą czekoladową. Aż ślinka cieknie...


Ciasto 1 - biszkopt

  • 4 jaja
  • szklanka cukru Królewskiego
  • łyżeczka octu
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam z cukrem i dodaję po jednym żółtku. Następnie dodaję kolejne składniki i wszystko dokładnie mieszam (oczywiście przy pomocy miksera). Ciasto piekę na blaszce (wymiar 25 x 40) wyłożonej papierem do pieczenia w tempraturze 180 o C przez ok. 20 - 25 minut.

Wystudzone ciasto nasączam ponczem, a następnie smaruję dżemem morelowym.

Ciasto 2 - makowo - kokosowe
  • 6 jaj
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag maku
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę (żółtka wykorzystamy przy kremie) i cały czas ubijam dodając kolejno:
  • cukier puder
  • mak
  • wiórki kokosowe
  • proszek do pieczenia
Ciasto piekę w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180oC przez około 20 minut. Gdy ciacho wystygnie wykładamy je na biszkopt z dżemem morelowym.

Krem
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy lub olejek waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • kostka masła / margaryny (ja używam zazwyczaj Kasi lub Palmy)
  • sok z połówki cytryny
Żółtka ucieram z cukrem, aż powstanie biała masa - troszkę to trwa, ale cierpliwość się opłaca.
Następnie dodaję mąkę oraz cukier waniliowy i dokładnie wszystko miksuję. Następnie cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewam gorące mleko i doprowadzam do zagotowania. Mieszając trzymam masę na ogniu, aż zgęstnieje. Budyń należy dobrze wystudzić.

Masło ucieram na puch i nie przestając mieszać dodaję po łyżce zimnego budyniu. Gdy krem jest już gotowy dodaję sok z cytryny i miksuję jeszcze chwilkę.

Tak przygotowany krem wykładam równą warstwą na cieście makowo - kokosowym.

Dodatkowo potrzebne będą okrągłe biszkopty, które moczymy w  ponczu, a następnie  układamy na kremie jeden obok drugiego.
UWAGA: biszkopty mogą być nasączone mocną kawą lub kawą cappuccino.

Poncz
  • 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 kieliszków spirytusu (lub wedle uznania)
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
Wszystko mieszamy z sobą i możemy nasączać:)

Na koniec biszkopty polewam fantazyjnie polewa czekoladową i wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa

  • czubata łyżka margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
Margarynę rozpuszczam z wodą. Po rozpuszczeniu dodaję cukier i kakao, dobrze mieszam składniki ze sobą i doprowadzam do zagotowania.

Na specjalne okazje pijaka piekę w okrągłej dużej tortownicy. Ten był wykonany na urodziny mojego Najdroższego.




 

22:46, bluszszcz1 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Durszlak.pl Marzycielska Poczta.